Hospice in de Stadspost voor Senioren

By 22 oktober 2018Nieuws

In juni stond er een blog van ons in de Stadspost voor Senioren, een gratis informatieblad van Alifa Welzijn Ouderen in Enschede.
Klik HIER om naar de online versie van deze uitgave te gaan. Of klik hieronder op meer lezen, want de blog met de titel ‘De gang naar de hospice’ hebben we hieronder voor u neergezet.

 

[read more=”Lees verhaal” less=”Lees minder”]

 

De gang naar het Hospice

Ze kwam aan op haar fiets op een frisse voorjaarsochtend.  We hadden een Open Dag georganiseerd in het Hospice Enschede. Ik begroette haar hartelijk. Ik kende haar goed, want we hadden ooit samen gewerkt. ‘’Hee hallo, jij hier? Wat leuk om je weer te zien!’’ om vervolgens over te gaan op het standaard ‘’Alles goed met je?’’

‘’Nou’’ zei ze, ‘’daar wilde ik juist met je over praten’’. ‘’Ik heb slecht nieuws gehad, ik ben ongeneeslijk ziek’’ Ze vertelde over haar terminale ziekte, het overlijden van haar man een paar jaar geleden en dat ze nu alweer een tijdje alleen woonde. Haar kinderen woonden niet naast de deur en dat baarde haar een beetje zorgen.

‘’Ik wil zo lang mogelijk thuis blijven hoor, maar als het niet meer gaat, wil ik mijn kinderen niet teveel belasten. Dan wil ik me veilig voelen en goed verzorgd worden. Vandaar dat ik alvast kom kijken, de sfeer proeven en eens zien of een dergelijke vorm van zorg bij mij past’’.

Na ons gesprek en een rondleiding door het Hospice, liep ze opgewekt de deur uit. ‘’Ja hoor,  dit is prefect voor mij. Precies wat ik zoek. Weer een obstakel uit de weg,  waar ik niet meer over na hoef te denken. Ik bel je als het zover is’’. Ik keek haar na op haar fiets, klein van stuk maar zo dapper. Wat zal de gang naar het Hospice haar vandaag zwaar gevallen zijn. Maar juist daardoor, zal de uiteindelijke gang haar opluchten.

Een klein jaar lang hoorde ik niets van haar, totdat dat haar zoon belde: ‘’Het is zover, heb je een plekje voor mijn moeder?’’.  Nog dezelfde dag werd de kleine vrouw binnengereden en door de ambulanceverpleegkundigen liefdevol in haar bed gelegd. Haar zoon was bij haar. Ze had een glimlach op haar gezicht toen ze me begroette, ‘’Ik ben zo blij dat ik hier ben, er valt een last van me af’’.

Een kleine twee weken is ze bij ons geweest, voordat ze stierf.  Met haar beide zonen aan haar zijde. Haar lichamelijke ongemakken konden we uiteindelijk goed bestrijden, waardoor ze, in onze termen ‘’comfortabel’’ was. Haar eigen huisarts bleef betrokken en kwam uiteindelijk dagelijks bij haar langs.  Na haar overlijden is ze nog een paar uur in ons Hospice gebleven, zodat haar familie afscheid kon komen nemen. Op een rustig moment ben ik even bij haar binnen geslopen, ze lag er vredig bij…

‘’Dag lieverd, goede reis..’’

Wilt u naar aanleiding van dit verhaal contact met ons? Wilt u ook een informatief gesprek, een rondleiding, de sfeer komen proeven en u informeren of deze vorm van zorg bij u past? Of wilt u informatie over het vrijwilligerswerk binnen het Hospice Enschede? Neem contact met ons op 053- 47503040 en vraag naar de dienstdoende coördinator.
U mag ook mailen naar info@hospice-enschede.nl

 

Elise Meenderink, coördinator Hospice Enschede.

[/read]

Roosters