Hospice Enschede heeft tweepersoons verpleegbed

By 10 november 2017Nieuws

Niet meer eenzaam sterven: hospice in Enschede heeft nu tweepersoonsbed

ENSCHEDE – Echtparen zijn soms een halve eeuw of langer getrouwd en delen evenzoveel jaren het bed. Maar dan uiteindelijk overlijdt één van beiden toch alleen omdat de stervende in een eenpersoonsbed wordt verpleegd. Dat kan anders. Hospice Enschede beschikt sinds deze zaterdag over een hoog-laagverpleegbed voor twee personen.

 

Voorheen werd wel eens bed tegen het verpleegbed aangeschoven, een matras op de grond gelegd, of de partner kon terecht in de logeerkamer. “Maar in de praktijk wordt die logeermogelijkheid niet eens zo vaak benut. Wie in Enschede woont, gaat meestal net zo lief naar huis om in het eigen bed te slapen”, zegt Mirjam Bosschaart, coördinator van de Hospice Enschede.

De aanwezigheid van een tweepersoonsbed kan daar verandering in brengen. Maar zo vanzelfsprekend als het klinkt, zo logisch is het in de praktijk zeker niet.

Kosten: 8.000 euro

Een officieel hoog-laagbed waarvan zowel het voeten- als hoofdeinde verstelbaar is, koop je niet zomaar bij pak ‘m beet de IKEA. Hospice Enschede liet het voor 8.000 euro maken bij een gespecialiseerd bedrijf en financierde het van de twintig mille die het als donatie ontving van de Enschedese korfbalvereniging DOS-WK en verzekeringsmaatschappij NH1816.

“Dat soort bedden wordt niet in productie gemaakt. Hoog-laagbedden zijn te leen bij instanties als Medipoint en Welzorg, maar dan gaat het altijd om eenpersoonsbedden. Ons nieuwe bed is uitschuifbaar in een V-vorm, zodat de verpleging de bewoner aan beide kanten van het eenpersoonsmatras kan verzorgen”, zegt Mirjam Bosschaart, coördinator van de Hospice Enschede. Voor zover haar bekend is Enschede de eerste hospice in Twente die over een dergelijk bed beschikt.

Eén nacht à 12,50 euro

Om de toegevoegde waarde ervan te benadrukken, heeft de hospice wethouder Jurgen van Houdt bereid gevonden de vernieuwde tweepersoonskamer met het bed vandaag officieel te openen. Het kost, voorlopig, 12,50 euro per nacht. Het reguliere tarief voor bewoners is 35 euro per nacht. Dit wordt (deels) vergoed via de aanvullende verzekering.

De hospice houdt en passant een open dag, van 11.00 uur tot 14.00 uur.

Roosters